Ovu sedmicu obilježili smo dva veoma značajna datuma: Svjetske dane šuma i voda !!

Datum: četvrtak, 25 marta, 2021
Kategorija: Novosti

Kada pijemo vodu, pišemo u svesku ili gradimo kuću ne razmišljamo o šumama i vodi, a potrebni su nam u mnogim životnim aspektima.

Za Svjetski dan šuma, Ujedinjene Nacije, proglasile su 21. mart, a ovogodišnja tema je „Obnova šuma: put oporavka i blagostanja“. Obnavljanje i održivo gazdovanje pomažu u rješavanju problema klimatskih promjena i biodiverziteta, takođe proizvode robe i usluge podstičući ekonomsku aktivnost koja stvara radna mjesta i poboljšava život.

Svjetski dan voda, 22. mart 2021. godine obilježiće se putem interneta, a vrednovanje vode glavna je tema. Voda ima veliki značaj za domaćinstva, hranu, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju i integritet našeg prirodnog okruženja. Stoga vrednujmo, zaštitimo, oživimo i predstavimo naša prirodna bogatstva, uz osvrt na UN deceniju Ekosistema (2021. – 2030.).

Na 10km od Banje Luke i Laktaša

– termalne vode Republike Srpske-

Park šuma Slatina se teritorijalno nalazi u opštini Laktaši, sjeveroistočno od Banja Luke, u centralnom dijelu naselja Slatina i dio je Kompleksa Banje Slatina. Locirana je na 10km od opštinskih centara Banje Luke i Laktaša i predstavlja zaštićeno područje sa održivim korišćenjem prirodnih resursa namjenjeno za provođenje zdravstvenih i preventivnih programa, za edukaciju, odmor i rekreaciju.

Pod upravom je Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“.

Očuvani šumski eko-sistemi, velika pejzažna vrijednost, bogatstvo hidrologije, bogatstvo reljefa, atraktivnosti šireg i užeg područja i laka dostupnost odlike su ovog prostora, ali i istorija korištenja termalnih voda daleko u prošlost doseže.

Prvi tragovi o termalnim vodama na ovom području naziru se na zapisima starih Rimljana, a u mnogim putopisima, koji datiraju iz 17. i 18. vijeka, pominju se i termalna kupatila izgrađena u neposrednoj blizini rijeke Vrbas u Banja Luci. U samom centru gradića Laktaši nalazi se istoimena banja, a ljekovito vrelo od davnina je privlačilo naše pretke što potvrđuju arheološka istraživanja i rimski novčići iz drugog, trećeg i četvrtog vijeka.

Običaj „darivanja“ vode novcem, poznat je i u današnje vrijeme!