Међународни дан музеја и Европска ноћ музеја

Датум: петак, 14 маја, 2021
Категорија: Новости

Музеј Херцеговине у Требињу, 14.-18.2021. године

Међународни дан музеја, посвећен промоцији музејске дјелатности, први пут је обиљежен 1977. године и до данас широм свијета све више музеја учествује у манифестацији.

Прошле године, 2020. учествовало је 37000 музеја у око 158 земаља и сваке године уз нову тему и новонастале друштвене околности.

Године 2021. тема Манифестације је „Будућност музеја: опоравак и поновно осмишљавање“ којој ће се кроз петодневни програм придружити и Музеј Херцеговине у Требињу.

Интересантно је истаћи да се у суботу, најближу међународном дану музеја, 15. маја 2021. године обиљежава Ноћ музеја када је омогућено посјетиоцима, посебно младима, да посјете музеје током читаве вечери и ноћи, у времену које обично посвећују забави.

Прва Ноћ музеја одржана је у Берлину, 1997. године, а од 2004. године, из Француске је потекла идеја да се организује јединствена Европска Ноћ музеја, од када се ова манифестација одржава у многобројним градовима Европе.

Музеј Херцеговине у Требињу се, по четрнаести пут, прикључује осталим домаћим и европским музејима у обиљежавању ове манифестације.