Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja

Datum: petak, 14 maja, 2021
Kategorija: Novosti

Muzej Hercegovine u Trebinju, 14.-18.2021. godine

Međunarodni dan muzeja, posvećen promociji muzejske djelatnosti, prvi put je obilježen 1977. godine i do danas širom svijeta sve više muzeja učestvuje u manifestaciji.

Prošle godine, 2020. učestvovalo je 37000 muzeja u oko 158 zemalja i svake godine uz novu temu i novonastale društvene okolnosti.

Godine 2021. tema Manifestacije je „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“ kojoj će se kroz petodnevni program pridružiti i Muzej Hercegovine u Trebinju.

Interesantno je istaći da se u subotu, najbližu međunarodnom danu muzeja, 15. maja 2021. godine obilježava Noć muzeja kada je omogućeno posjetiocima, posebno mladima, da posjete muzeje tokom čitave večeri i noći, u vremenu koje obično posvećuju zabavi.

Prva Noć muzeja održana je u Berlinu, 1997. godine, a od 2004. godine, iz Francuske je potekla ideja da se organizuje jedinstvena Evropska Noć muzeja, od kada se ova manifestacija održava u mnogobrojnim gradovima Evrope.

Muzej Hercegovine u Trebinju se, po četrnaesti put, priključuje ostalim domaćim i evropskim muzejima u obilježavanju ove manifestacije.