Manastir svete Petke

Manastir Svete Petke se nalazi na obodu naselja Pet jezera. Posvećen je Prepodobnoj majci Paraskevi. Ova monumentalna građevina sa izvedenim kupolama svakodnevno privlači pažnju putnika dok prolaze obilaznicom oko Bijeljine koja vodi prema Srbiji. Manastir je ženski i još uvijek je u izgradnji.

U manastiru se nalaze čestice Prepodobnog Sergeja Radonješkog, koje je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije dobio na dar od ruskog patrijarha Alekseja Drugog.

Plodnom semberskom ravnicom sada dominira hram sagrađen u ruskom stilu, gdje vjerujući narod zajedno sa monaštvom priziva milost Božiju i milost svetiteljke u čiju je čast izgrađen. Manastir krasi pet zlatnih kupola.

U Rusiji je običaj da manastir ima dva dijela, donju i gornju crkvu, zato što je u Rusiji zimi lakše zagrijati tu manju, donju crkvu. Tako se i manastir Svete Petke sastoji iz dva dijela. Trenutno je u toku oslikavanje i donje i gornje crkve. Donja crkva će biti oslikana likovima ruskih svetitelja, dok će gornja biti oslikana u vizantijskom stilu uobičajenim kompozicijama.