Svjetski dan turizma

Datum: petak, 28 septembra, 2018

 

Turistička organizacija Republike Srpske uz podršku Ministrstva trgovine i turizma je juče 27.09 .svečano obilježila Svjetski dan turizma.

Ovogodišnja tema naše proslave simboličnog  je naziva „Gdje prošlost susreće budućnost“ i prati temu Evropskog savjeta za turizam za 2018.godinu „Turizam i zaštita kulture i naslijeđa –Evropa za kulturu „Naše naslijeđe“. Takođe, kroz program i aktivnosti za slijedeću godinu ispratićemo i temu Svjetske turističke organizacije za 2019.godnu: „Turizam i digitalna transformacija“.

Kao dio značajnog kulturnog naslijeđa, a u saradnji sa Muzejom Republike Srpske i Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva, kroz dvije aktivnosti, predstavili smo Stare zanate Republike Srpske: izložbu fotografija starih zanata, te prezentaciju naših zanatlija uz predstavljanje mogućnosti za širu promociju njihovog autentičnog rada i proizvoda.

Manifestaciju proslave Svjetskog dana turizma svečano je otvorio gdin Predrag Gluhaković, ministrar Trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, nešto više o zaštiti kulturne baštine  i valorizaciji starih zanata u turizmu u svom pozdravnom govoru rekao je gdin Aleksandar Đurić, savjetnik ministra, a gđa Nada Jovanović, direktorica TORS-a je i zvanično otvorila izložbu fotografija „Stari zanati-gdje prošlost susreće budućnost“

U nastavku programa predstavljeni su i prijedlozi projekata: „Zaštiti kulturno naslijeđe i predstavi stare zanate u turizmu na prostorima Republike Srpske“ koji je predstavio gdin Vladimir Đukanović iz Muzeja Republike Srpske, kao i prijedlog projekta „Prijava za zanatlije“ koji je predstavila gđa Lorana Malović iz Turističke organizacije Republike Srpske.

Kao šlag na tortu imali smo prezentacije naših zanatlija koji su predstavili svoje proizvode i način njihove izrade. Imali smo: drvodeljca, opančarku, pletara, izradu filigrana, duboresca itd.

Drugi dio programa bio je rezervisan za predstavljanje „Vizuelnog identiteta turizma Republike Srpske“. Na ovom projektu TORS radi već neko vrijeme i zaista se veselimo što će kompletan proizvod uskoro ugledati svjetlo dana. Reakcije na dosada urađeno su bile veoma pozitivne.

Ovaj projekat urađen je u saradnji sa kreativnim timom MANIA.

Na kraju svečanosti MTT je dodijelilo Certifikate za turističke vodiče za područje Republike Srpske. Čestitamo svim novim licenciranim turističkim vodičima, uz želju da imaju sve više posla i našu zemlju przentuju na najbolji način.

Svim turističkim radnivima želimo sretan Svjetski dan turizma i uspješnu narednu turističku godinu!!!