Republika Srpska

Datum: ponedeljak, 22 maja, 2017
Kategorija: Nekategorizovano

Republika Srpska se nalazi u jugoistočnoj Evropi na zapadnom dijelu Balkanskog poluostrva. Nastala je 9. januara 1992. godine, a međunarodno priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom, 21. novembra 1995. godine, za jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini. Najveći grad je Banja Luka i predstavlja administrativno, privredno i univerzitetsko središte Republike Srpske.
Republika Srpska se odlikuje značajnim kulturno-istorijskim naslijeđem, a arheološki nalazi pokazuju da je ovo područje bilo prohodno još u doba stare ere, doba prvobitnog oruđa i oružja, a da je bilo povoljno mjesto za život svjedoče ostaci neolitskih naselja, tragovi u pećinama, gradinama, tvrđavama i artefakti koje čuvamo i prezentujemo kroz muzeje i gradske centre poput Banje Luke, Trebinja, Bijeljine, Zvornika. Ovo su mjesta smještena uz riječne tokove Vrbasa, rijeke Save, Trebišnjice i Drine, a obilježena bogatstvom kulturne baštine, dobrim položajem i saobraćajnom dostupnošću.

Granice Republike Srpske su određene međunarodno priznatom granicom prema Republici Srbiji, Republici Crnoj Gori i Republici Hrvatskoj i međuentitetskom linijom prema Federaciji Bosne i Hercegovine. Njena teritorija nalazi se između 42°33’ i 45°16’ sjeverne gografske širine i 16°11’ i 19°37’ istočne geografske dužine. Republika Srpska spada u grupu kontinentalnih zemalja i nema izlaz na more, ali je smještena na kontaktu dviju velikih prirodno-geografskih i društveno-ekonomskih regionalnih cjelina – panonske i sredozemne.
U mreži Parkova Dinarskog luka nalaze se nacionalni parkovi Republike Srpske, spomenički kompleksi i još uvijek neotkriveni svijet Dinarida kojeg čine kozaračke vazdušne banje i plodne ravnice, kao i prostori najljepših dijelova Hercegovine, planine Maglić (2386m, najviši vrh u RS i BiH), Volujak, Zelengora,… uz srednjovjekovne manastire, stećke, mostove, ali i mnoge događaje i manifestacije.
Savremeno doba obilježeno je brojnim likovnim kolonijama, festivalima, folklornim igrama: „Ćorovićeve večeri poezije“, „Dani Vlade Miloševića“, „Dukat“, „Kočićev zbor“, „Likovna kolonija Sreten Stojanović“, „Demofest“, „Kratkofil Plus“.
Lična karta
Površina: 25 053km² ili 49% teritorije Bosne i Hercegovine
Broj stanovnika: oko 1.400.000
Službeni jezici i pismo: jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda. Službena pisma su ćirilica i latinica.
Religije: Pravoslavci, Katolici, Muslimani i ostali
Administrativno sjedište: Banja Luka
Klima: kontinentalna, planinska, sub-planinska i mediteranska
Vremenska zona: GMT+1hour
Valuta: Konvertibilna marka (KM); 1EUR=1.95KM
Predstavništva Republike Srpske u Evropi i Svijetu

Predstavništvo Republike Srpske u Briselu
šef predstavništva g. Mario Đuragić
e-mail: representation@rep-srpska.eu
website: http://www.rep-srpska.eu/

Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu
šef predstavništva g. Arie Livne
e-mail: office@israel-srpska.com
website: www.israel-srpska.com

Predstavništvo Republike Srpske u Sjedinjenim Američkim Državama
šef predstavništva g.Obrad Kesić
e-mail: info@rsusoffice.org

Predstavništvo Republike Srpske u Ruskoj Federaciji
šef predstavništva g. Duško Perović
e-mail:info@office-rs.ru
website: www.rsmoscowoffice.ru

Predstavništvo Republike Srpske u Republici Srbiji
šef predstavništva g. Mlađen Cicović
e-mail:office@predstavnistvorsbg.rs
website: www.predstavnistvorsbg.rs

Predstavništvo Republike Srpske u SR Nemačkoj
šef predstavništva g. Mićo Ćetković
e-mail: predstavnistvo.republikesrpske@gmx.net

Predstavništvo Republike Srpske u Republici Austriji
šef predstavništva g. Mladen Filipović
e-mail: office@rep-srpska.at
Website: http://www.rep-srpska.at/