Република Српска се налази у југоисточној Европи на западном дијелу Балканског полуострва. Настала је 9. јануара 1992. године, а међународно призната Дејтонским мировним споразумом, 21. новембра 1995. године, за један од два ентитета у Босни и Херцеговини. Највећи град је Бања Лука и представља административно, привредно и универзитетско средиште Републике Српске.

Република Српска се одликује значајним културно-историјским наслијеђем, а археолошки налази показују да је ово подручје било проходно још у доба старе ере, доба првобитног оруђа и оружја, а да је било повољно мјесто за живот свједоче остаци неолитских насеља, трагови у пећинама, градинама, тврђавама и артефакти које чувамо и презентујемо кроз музеје и градске центре попут Бање Луке, Требиња, Бијељине, Зворника. Ово су мјеста смјештена уз ријечне токове Врбаса, ријеке Саве, Требишњице и Дрине, а обиљежена богатством културне баштине, добрим положајем и саобраћајном доступношћу.

Границе Републике Српске су одређене међународно признатом границом према Републици Србији, Републици Црној Гори и Републици Хрватској и међуентитетском линијом према Федерацији Босне и Херцеговине. Њена територија налази се између 42°33’ и 45°16’ сјеверне гографске ширине и 16°11’ и 19°37’ источне географске дужине. Република Српска спада у групу континенталних земаља и нема излаз на море, али је смјештена на контакту двију великих природно-географских и друштвено-економских регионалних цјелина – панонске и средоземне.
У мрежи Паркова Динарског лука налазе се национални паркови Републике Српске, споменички комплекси и још увијек неоткривени свијет Динарида којег чине козарачке ваздушне бање и плодне равнице, као и простори најљепших дијелова Херцеговине, планине Маглић (2386м, највиши врх у РС и БиХ), Волујак, Зеленгора,… уз средњовјековне манастире, стећке, мостове, али и многе догађаје и манифестације.

Савремено доба обиљежено је бројним ликовним колонијама, фестивалима, фолклорним играма: „Ћоровићеве вечери поезије“, „Дани Владе Милошевића“, „Дукат“, „Кочићев збор“, „Ликовна колонија Сретен Стојановић“, „Демофест“, „Краткофил Плус“.

Лична карта
Површина: 25 053км² или 49% територије Босне и Херцеговине
Број становника: око 1.400.000
Службени језици и писмо: језик српског народа, језик бошњачког народа и језик хрватског народа. Службена писма су ћирилица и латиница.
Административно сједиште: Бања Лука
Клима: континентална, планинска, суб-планинска и медитеранска
Временска зона: GMT+1hour
Валута: Конвертибилна марка (КМ); 1EUR=1.95КМ
Представништва Републике Српске у Европи и Свијету

Представништво Републике Српске у Бриселу
e-mail: representation@rep-srpska.eu
website: www.rep-srpska.eu

Представништво Републике Српске у Израелу
e-mail: office@israel-srpska.com
website: www.israel-srpska.com

Представништво Републике Српске у Сједињеним Америчким Државама
e-mail: info@rsusoffice.org

Представништво Републике Српске у Руској Федерацији
e-mail:e-e-mail: info@office-rs.ru
website: www.rsmoscowoffice.ru

Представништво Републике Српске у Републици Србији
e-mail:office@predstavnistvorsbg.rs
website: www.predstavnistvorsbg.rs

Представништво Републике Српске у СР Немачкој
e-mail: predstavnistvo.republikesrpske@gmx.net

Представништво Републике Српске у Републици Аустрији
e-mail: www.predstavnistvorsbg.rs
Website: www.rep-srpska.at