Јахорина – ски центар

Јахорина је смјештена у срцу Балкана, на споју хладне континенталне и топле медитеранске климе, са највишим врхом Огорјелица  1916 mnv, због чега је веома здраво и пријатно проводити зимске дане на овој планини.

Јахорина се може похвалити најсавременијим системом за осњежавање којим је повезано цијело скијалиште, односно 46km алпских и 10km нордијских стаза. У сваком тренутку, перфектно уређене стазе су повезане најмодернијим жичарама за превоз скијаша и бордера, које су укупног капацитета око 17 000 скијаша на сат. Скијаши на Јахорини могу изабрати скијање на лаким стазама, стазама средње тежине као и на тешким стазама које су прилагођене искуснијим И спретнијим скијашима. 46 km стаза покривено је са једном кабинском гондолом, три шестосједне жичаре, једном двосједном и са три ски лифта. Најмлађим скијашима на овој планини је посвећено највише пажње, за њих су припремљена два ски вртића са покретном траком, тјубинг стазом и многобројним забавним садржајима. Ски вртићи су најадекватнији за малишане и почетнике јер ту могу направити своје прве скијашке кораке и бескрајно се забавити на снијегу.  За авантуристе и љубитеље адреналина доступна је и стаза за ноћно скијање на којој је изграђено ново освјетљене које омогућава уживање на скијама и након заласка сунца. Ноћно скијање је најбољи начин да се заврши дан на планини. Јахорински скијаши и бордери имају ту прилику да осјете чари јахорине ноћу и дословно проведу дан на скијама.

Јахорина није само модерни ски центар, то је планина са богатом традицијом, 1984. у Сарајеву су одржане зимске Олимпијске игре док је Јахорина била домаћин такмичења у алпском скијању за жене и то у дисциплинама спуст, слалом и велеслалом. Стазе на којима је одржано олимпијско такмичење су обновљене и сада дочекују све заљубљенике у ову планину. Олимпијски центар Јахорина је тренутно један од најмодернијих ски центара на Балкану али је задржао свој олимпијски дух и традиционалну ноту па вас по самом доласку на планину дочекују олимпијски кругови који подсјећају на период олимпијаде и историјски важну 1984. годину.

Близина главног града Босне и Херцеговине, Сарајева, и међународног аеродрома који је смјештен на само 28 км од ски центра Јахорина чине ову планину посебно атрактивну за туристе чак и из најудаљенијих дијелова Европе и свијета. Нетакнута природа и планински призори не остављају никога равнодушним док са друге стране перфектне ски стазе и модерне жичаре испуњавају очекивања чак и најзахтјевнијих гостију.

Уколико сте у потрази за оазом среће, мира и љубави у току љета можете уживати на олимпијској Јахорини. На крају зимске сезоне када се снијег топи и са првим данима прољећа, природа почиње да се буди, а планина постаје све угоднија за стални боравак. Јахорина обилује нетакнутом природом, црногоричном шумом, планинским изворима, дивљим коњима, планинским стазама, бројним биљем и бобичастим воћем.  У вријеме екстремних врућина многи гости налазе тренутке разоноде у активностима које Јахорина пружа:  шетње означеним планинским стазама, бициклизам, брдски бициклизам, панорамско разгледање планинских врхова, вожња квадовима, вожња једним од најдужих боб стаза у Европи,  дјечије атракције а нарочито је популарна код спортиста за висинске припреме. Јахорина својом богатом понудом посјетиоцима несебично нуди разоноду и одмор за сва чула 365 дана у години.

Олимпијски центар Јахорина

ТО Јахорина

ТО Пале

ТО Трново