Festival „Kozara etno“

Datum: petak, 23 juna, 2023
Kategorija: Novosti

KUD Piskavica premijerno izvodi igru „Vodarke“

Kulturno-umjetničko društvo “Piskavica”, domaćin i suorganizator festivala Kozara etno 2023 i ove godine će predstaviti umijeće na tradicionalnom događaju, te premijerno izvesti igru “Vodarke”.

KUD “Piskavica”, koji je osnovan 2002. u živopisnom potkozarskom mjestu Piskavica, ponosan je na 150 članova svih uzrasta i profesija koji čuvaju tradiciju i njeguju običaje ovog kraja.

Najbrojnija sekcija je folklorna koja ima tri grupe, muzička sekcija s ponosom ističe narodni orkestar, pjevačku grupu i vokalne soliste, a društvo je jedinstveno po tome što ima sekciju koja se bavi izvornim narodnim stvaralaštvom u okviru koje članovi pripremaju i prezentuju stare narodne običaje uz tradicionalne izvorne pjesme potkozarskog kraja.

Svaki nastup Kulturno-umjetničkog društva “Piskavica” je poseban a kako se bliži 30. jun i prvo veče festivala Kozara etno 2023 uzbuđenje raste jer će d‌jevojke iz KUD-a “Piskavica” premijerno izvesti makedonsku igru “Vodarke”.

“Vodarke” predstavljaju scenski prikaz jedinstvenog narodnog običaja koji se nekada spontano svakodnevno praktikovao u selu, tačnije kod seoskih česmi. Okupljanje d‌jevojaka i mladića u večernjim časovima ispred česmi kako bi napunili krčag vode pratili su razgovori, ali i pjesma i ples d‌jevojaka. Bio je to predah od dnevnih obaveza i ljubavnih jada, te lijepo druženje u veseloj atmosferi.

Duh nekih prošlih vremena dočaraće KUD Piskavica 30. juna od 20.30 časova u Piskavici, ali i dva dana kasnije na Trgu Krajine u Banjoj Luci gd‌je nas posljednjeg festivalskog dana očekuju nastupi domaćih i inostranih folklornih grupa.

Novosti i informacije vezane za festival čitajte na: Festival „Kozara etno“