Велико фото-такмичење од 1. јула до 31. августа „Трагом душе“

Датум: понедељак, 20 јуна, 2016
Категорија: Новости

Прикупљање фотографија природних и културних добара Републике Српске

У Републици Српској ће овог љета, у организацији Заједнице Викимедије Републике Српске, по други пут бити организовано велико фото-такмичење под називом „Трагом душе“, тематски одређено и посвећено природним и културним добрима Републике Српске. Током јула и августа учесници ће имати прилику да пошаљу своје фотографије и надмећу се за вриједне награде. Жири састављен од стручњака из релевантних области изабраће 20 најбољих ауторских фотографија у двије категорије (природна добра и непокретна културна добра) које ће бити представљене јавности на специјалној изложби.

Циљ конкурса је подстицање учесника да својим фотографијама допринесу популаризацији културних и природних добара Републике Српске. Такође, такмичење ће унаприједити доступност ризнице културног и историјског насљеђа земље на Интернету. Фотографије ће бити објављене под условима слободне Creative Commons лиценце, чиме ће се фотографије добара Републикe Српске придружити концепту отвореног и слободног знања и образовања.

Такмичење „Трагом душе“ је први пут у Републици Српској организовано прошле године. Том приликом је прикупљено 2000 фотографија. Фотографије преко 140 природних и културно-историјских добара Републике Српске су употпуниле чланке на Википедији на српском, као и на енглеском језику, и омогућиле широј јавности да подробније упознају Републику Српску кроз презентацију њеног насљеђа на Интернету.

О самом успеху оваквих такмичења говоре резултати пројеката „Вики воли споменике“ и „Вики воли Земљу“, у оквиру којих је прикупљено преко 2 милиона фотографија природних и културних добара и постављенa три Гинисова рекорда.